Kurban Hizmetleri

VEKALET YOLUYLA KURBAN KESİMİ

-Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Doç.Dr. Fikret KARAMAN başkanlığında 8 İl ve İlçe Müftüleri ile Yenişehir Kız Kur’an Kursu Konferans Salonunda toplam 150 kişiye Vekâlet Yoluyla Kurban Kesim organizasyonu ile ilgili seminer düzenlendi.

KURBAN KANINI ALNA SÜRMEK UYGUN DEĞİLDİR

Palandöken İlçesi Müftüsü Mustafa Baytar, kurban bayramında kesilen kurbanın kanının alna sürülmesinin doğru bir davranış olmadığını bu ibadetin aslına uygun yapılmasının önemli olduğunu belirtti.

Erzurum`un Palandöken İlçesi Müftüsü Mustafa Baytar, kurban edilen hayvanın kanının alına sürülmesinin doğru bir davranış olmadığını söyledi.

Baytar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurban kesiminin, İslam`ın temel ibadetlerinden biri olduğunu belirterek, ibadetin aslına uygun yapılmasının önemine değindi.

Kurban kesimi sırasında dini bazı kuralların yanında örfi bir takım uygulamaların da dikkati çektiğini ifade eden Baytar, bunlardan en dikkati çekenlerden birisinin ise özellikle çocukların alnına sürülen kurban kanı olduğunu belirtti.

Baytar, Kur`an-ı Kerim`e bakıldığı zaman ``Sizin kestiğiniz kurbanın ne kanı, ne de eti Allah`a ulaşır`` dendiğini belirterek, şunları kaydetti:

``Yani burada aslolan sizin takvanızdır. Dinimiz güzellik dinidir. Hayvan kesiminde dahi buna dikkat edilmelidir. Tabii kurban kesiminde bir takım örfi uygulamalar da vardır. Örneğin hayvanın gözünün bağlanması çok güzel bir davranıştır. Hayvanın kesileceğini hissetmemesi için yapılır. Bunun yanında bir de alna sürülen kan var. Alına sürülen kan, dini bir hassasiyet değildir. Bazı vatandaşlarımızın uygulamasıdır. Doğru değildir. Gelenektir. Kan zaten aktığı zaman necis (pis, kirli) olur. Hayvan kanı da böyledir. Hatta kestiğimiz etin de iyice kandan temizlenmesi istenir, çünkü kan aktıktan sonra çabuk bozulma özelliği vardır. Bu türlü şeylere dikkat edilmelidir.``

Müftü Baytar, kurban kesiminin çocuklara izletilmesinin de doğru bir davranış olmadığını ifade ederek, ``Bu durum çocuğun psikolojisine zarar verebilir. Zaten dinimiz ibadetle mükellef yaşını çocukluktan çıkma yaşı olarak görüyor. Bu kurban için de dahildir. O tablonun çocuklara izlettirilmemesi lazım. Psikolojisi hassas olan vatandaşlara da izlettirilmemeli`` diye konuştu.